Verhuurder
Contact  I  Zoeken  I  Disclaimer
  Nieuws
>
Energiecertificaat (EPC)
!VERPLICHT VANAF 2009!
>
Wie betaalt ereloon makelaar?
 Tips
 

> Waar moet u bij het begin van de huur op letten? (checklist)
 HUURWET - VERHUREN 
Home  I  Vragen van verhuurders  I  Rechten van verhuurders  I  Plichten van verhuurders  I  Hulp
Energieprestatiecertificaat => Wat is een energieprestatie-certificaat? 
 

Het EPC voor bestaande gebouwen met woonfunctie:

·    is VERPLICHT vanaf 1 januari 2009 bij de VERHUUR (of verkoop) van woningen, appartementen, studio’s, studentenkamers,…
Het Vlaams Energieagentschap kan de eigenaar van een woongebouw een administratieve geldboete opleggen van minimaal 500 euro en maximaal 5000 euro als de eigenaar die zijn woning verkoopt of verhuurt niet over een geldig energieprestatiecertificaat beschikt.
Afwezigheid van een EPC is op zich geen reden dat de woning niet kan verkocht of verhuurd worden, echter de eigenaar loopt wel het risico op een boete.

·    vermeldt hoe energiezuinig de woning is. Het energieverbruik wordt vertaald naar een kengetal. Met dit kengetal kan men dan op een eenvoudige wijze de woning vergelijken met wat een “gemiddelde”, een “energetische slechte” en een “energetisch goede” woning verbruikt. De koper of de verhuurder krijgt hierdoor een indicatie van de te verwachten energiekosten.

·    wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A (erkend door de overheid). U vindt de lijst van deskundigen op www.energiesparen.be

·    wordt door de eigenaar getoond aan kandidaat-kopers of -huurders.

·    wordt aan de koper overhandigd, de huurder krijgt een kopie. Het energieprestatiecertificaat legt op zich geen eisen op, maar informeert de kandidaat-kopers en kandidaat-huurders over het energieverbruik van de woning of het appartement dat zij wensen te kopen of te huren.

·    blijft tien jaar geldig.

Wat kost een energieprestatiecertificaat?

Voor de opmaak van het energieprestatiecertificaat laat Vlaams minister Hilde Crevits een softwareprogramma ontwikkelen. De geďnformatiseerde opmaak van het energieprestatiecertificaat moet het mogelijk maken dat het niet langer dan een halve dag duurt om voor een gemiddelde woning een certificaat op te maken. De kostprijs zou zodoende gemiddeld 200 tot 250 euro bedragen. 

Veel energie-deskundigen laten de prijs van het epc-attest afhangen van de oppervlakte van de woning.